Jeugd

competitie jeugd

Tennis is een onwijs leuke en gezellige sport! Je zult zien dat je al heel snel allemaal nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maakt. In de tussentijd leer je met heel veel plezier een toch wel moeilijk spelletje.

Tennis is wat betreft spelregels, training en wedstrijden anders dan bijvoorbeeld voetbal, hockey of handbal. Bij tennis word je lid van een club, maar moet je jezelf apart opgeven voor zowel de training, competitie, als toernooien (bij je eigen club of bij andere clubs). 

Om je wegwijs te maken, sturen we je hierbij wat informatie die je als jeugdlid van onze vereniging zou moet weten.

Lidmaatschap

Als je lid wordt bij TCD kan je het hele jaar door tennissen. Tenminste, zolang er geen sneeuw ligt. TCD heeft namelijk all-weather banen. Er bestaan ook andere ondergronden van banen, zoals gravel, daarop kun je niet spelen in de winter.

– Junioren t/m 12 jaar: maandag tm vrijdag tot 18.00 uur

– Junioren van 13 tot 18: maandag tm vrijdag tot 20.00 uur op max. 2 banen.

Op de ochtenden van zaterdag, zondag en feestdagen tot 13.00 uur wordt baan 6 als familiebaan beschouwd. Hieronder wordt verstaan dat die baan beschikbaar is voor ouders die met hun kind (eren) willen tennissen.

Het lidmaatschap voor de jeugd bedraagt €90,- per kalenderjaar. Het inschrijfgeld voor de jeugd is €22,50. In het jaar waarin een jeugdlid 18 jaar wordt, wordt hij/zij senior lid.

De uiterste opzegdatum voor beëindiging van het lidmaatschap is 1 oktober van het lopende jaar.  

KNLTB

De vereniging meldt je aan bij de KNLTB en daarna ontvang je een bondsnummer en een spelerspas. Hiermee kan je je inschrijven bij toernooien en kan je ook mee doen me de competities. Daarnaast gebruik je deze pas om af te hangen op een tennisbaan.

Tennisles

Bij TCD kan je samen trainen met leeftijdsgenootjes en op je eigen niveau. Gaat het goed dan kan je doorstromen voor meer uitdaging of kan je selectietraining volgen.

Voor de jeugd en junioren, zijn bij TCD zowel verenigingslessen als selectielessen mogelijk. Deze lessen worden georganiseerd door de vereniging, in overleg met hoofdtennistrainer Pim Molmans en de jeugdcommissie. Privélessen zijn uiteraard ook mogelijk.  Uitgebreide informatie hierover vind je op onze website, kopje training: Tennistraining en Selectietraining.

Competitie

Tennisvereniging TCD vindt het belangrijk dat je naast de reguliere tennisles, ook het hele jaar door in aanraking komt met het spelen van wedstrijdjes. De jeugdcommissie roept dan ook alle kids per email op om deel te nemen aan competitie. Zowel in het voorjaar als in het najaar wordt er door de jeugd tenniscompetitie gespeeld. De teams worden met de clubtrainer ingedeeld. Bij deelname aan de jeugdcompetitie is het dragen van een TCD clubshirt verplicht.

• Jeugd tot 12 jaar – Tenniskids

De competitie wordt gedaan op basis van het Tenniskids concept van de KNLTB. Het is speciaal ontwikkeld om tennis voor kinderen tot ongeveer 12 jaar verslavend leuk te maken. Afhankelijk van leeftijd en speelsterkte wordt je bij een kleur ingedeeld.

Hierbij uitleg van de betekenis van de kleuren:

Rood Voor de jongste jeugd. Er wordt alleen enkel gespeeld op een half veld (overdwars: alleen de zgn. servicevakken) met extra zachte, rode ballen.

Oranje Een niveau hoger. Er wordt zowel enkel, als dubbel gespeeld op een driekwart veld (een extra lijn tussen baseline en servicevak) met zachte oranje ballen.

Groen Weer een niveau hoger. Er wordt zowel enkel, als dubbel gespeeld op een heel veld met groene ballen. De groene ballen zijn iets zachter dan de normale gele ballen.

• Jeugd in de categorie 11 t/m 14 jaar of 13 t/m 17 jaar: de Junioren competitie

Hierbij speel je met gele (standaard) ballen. Alle onderdelen worden gespeeld: enkel, dubbel en gemengd dubbel.  Eén van de grootste wijzigingen voor de Junioren competitie in 2020 bij 11 t/m 14 jaar is het gemengd spelen, jongens en meiden spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.  Bij 13 tm 17 kunnen meisjes, jongens of mix teams worden gevormd. Hierbij wordt een gemengde competitie of een jongens/meiden competitie gespeeld, meiden spelen tegen meiden en jongens tegen jongens. Een team bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers.  

ACTIVITEITEN
De jeugdcommissie van TCD bestaat uit 9 leden. Naast de ondersteuning bij bovenstaande onderdelen organiseert de jeugdcommissie van TCD allemaal coole activiteiten en toernooien. Dit om het tennissen nog leuker te maken. Veel activiteiten staan vast in onze jaarkalender zoals: Junior-senior toernooi en glow in the dark tennis, maar daarnaast vinden ook clubkampioenschappen plaats en ondersteunt de jeugdcommissie het schoolsporttennis.

De activiteiten die worden georganiseerd, zijn zowel voor de competitie spelende jeugd als voor niet-competitiespelers. Iedereen kan zich dus opgeven en is welkom.

Heb je een goed idee, bijvoorbeeld voor de site of een activiteit, dan horen wij dat graag! Spreek een van de jeugdcommissieleden aan of mail ons jeugdcommissie@tcdubbeldam.nl. We hopen je snel te zien op de tennisbaan!

De Jeugdcommissie